Het is onvermijdelijk dat er onverwacht eens drank, eten, modder of zelfs braaksel op je nieuwe vloerkleed terecht komt. Daarom is het belangrijk om snel en op de juiste manier te reageren om het vuil te verwijderen. Hieronder vind je enkele stappen om je wollen tapijt terug proper te krijgen.
 
Er bestaat alvast 1 gouden regel: reageer meteen wanneer er iets gemorst wordt op je wollen vloerkleed! Zo voorkom je dat de vloeistof in de vezels van het vloerkleed terechtkomt waardoor er een vlek ontstaat. Geen paniek, de meeste vlekken krijg je er snel en gemakkelijk uit!
 

Stap 1: Deppen met een natte doek

Neem eerst een doek en maak deze nat met lauw water. Voeg er eventueel een druppel sterk verdunde shampoo aan toe. Dep voorzichtig met je doek over het wollen vloerkleed om de vlek weg te halen. In geen enkel geval mag je ooit wrijven. Hierdoor verspreid en duw je de vlek in de vezels van het tapijt. Blijf gedurende 1 minuut deppen tot de vlek volledig weg is.
 

Stap 2: Lauw water met azijn

Heb je met het deppen het merendeel weg gekregen? Gebruik nu lauw water en doe er een scheut schoonmaakazijn bij. Wederom moet je voorzichtig zijn met je doseringen. Maak je doek niet kletsnat maar maak hem vochtig en dep nogmaals over de vlek tot ze volledig weg is.
 
Vermijd ten alle tijden sterke chemische producten of bleekmiddelen, want die kunnen je vloerkleed verkleuren. De vlek is er misschien uit maar in de plaats krijg je een lichte plek waardoor je tapijt permanent beschadigd is.
 

Stap 3: Even laten drogen

Ten slotte dep je het achtergebleven vocht weg met een droge doek en laat je je wollen vloerkleed even drogenVoor een uitgebreid overzicht van hoe je welke soort vlek uit je tapijt moet verwijderen, kan je terecht op de vlekkengids.  
 

Oude vlekken verwijderen

Heb je een vlek over het hoofd gezien of kom je er pas later achter. Geen paniek, probeer eerst de bovenvermelde stappen te volgen. Mocht de vlek te hard in de vezel zijn ingetrokken, kan je altijd de bovenste laag van het vloerkleed lichtjes afschrapen. Nadien neem je de stofzuiger om de losse deeltjes te verwijderen.
 

Is een wollen vloerkleed vlekbestendig?

Op zoek naar een nieuw vloerkleed?

Een wollen vloerkleed is altijd volledig vlekbestendig. Hiermee ben je dus voor een lange tijd goed. Hierbij is het belangrijk om te kijken of het vloerkleed 100% van wol gemaakt is en van top kwaliteit. Ben jij op zoek naar een nieuw vloerkleed? Stuur ons dan gerust een berichtje.

 

02 maart 2022