Een tapijt heeft vele voordelen. Het is zacht, isolerend en geeft een ruimte een huiselijk gevoel. Nu bestaan tapijten in alle verschillende kleuren, vormen en kwaliteiten. Kies je nu voor synthetisch of toch best voor een natuurlijke stof als wol of sisal? Hieronder leggen we je de verschillen uit en zeggen we je waarom een natuurlijke stof altijd de beste oplossing is.

Synthetisch tapijt

Een synthetisch tapijt is een gemaakt uit kunstmatige vezels. Dit wil zeggen dat er een heel chemieproces van olie, steenkool en andere grondstoffen aan vooraf gaat. Hierdoor is de prijs ook veel lager dan met natuurlijke vezels te werken.  Door met synthetische vezels te werken heb je het voordeel om met zeer veel verschillende kleuren en patronen te werken. Hierdoor moet je niet altijd voor symmetrie kiezen maar zijn afwijkende patronen mogelijk.

Wollen tapijt

Een wollen tapijt is gemaakt uit 100% schapenwol. De eerste tapijten ter wereld werden vroeger ook al uit wol vervaardigd. Dit dankzij zijn uiterst zachte en isolerend karakter.

De wol bij Wool & Wire komt voornamelijk uit Nieuw-Zeeland. Dankzij het daar gunstige klimaat kan de hoogste kwaliteit binnen het wol segment verkregen worden. Deze worden dan opgekocht en in balen verscheept naar onze spinnerij waar ze tot garen worden omgevormd.

Wollen vloerkleden hebben het voordeel dat ze zeer slijtvast zijn. Hierdoor kan een goed onderhouden vloerkleed tot wel 15 jaar meegaan. Wol is van nature vuilafstotend wat maakt dat vlekken zoals wijn en frisdrank als waterdruppels op de oppervlakte blijven liggen. Hierdoor hoef je enkel nog met een halfdroge doek de vlek eruit te deppen en laten drogen.

Daarnaast wordt de gehele wollen collectie met een anti-mot product behandeld. Hierdoor hebben beestjes geen enkele kans in het kleed te bijten en blijft het vloerkleed in topconditie.

Wol heeft ook als voordeel dat het isolerend werkt. Hierdoor blijft koude buiten en houdt het de warmte vast. Daarnaast is het tegelijkertijd ook warmte doorlatend dankzij de jute onderkant waardoor het boven een voorverwarmd oppervlak gelegd kan worden. Door de dikte van de vezel heeft het ook de kenmerken om geluiddempend te zijn. Ideaal dus als je in een appartement woont met dunne muren en lastige buren!

Tenslotte is een wollen vloerkleed brandvertragend. Mocht er ooit een kaars of dergelijke op vallen, zullen er dus nooit vlammen ontstaan, maar zal het tapijt dus enkel plaatselijk verschroeien. Dit maakt dat wol zeer gunstig is voor een plek waar kinderen zijn.

Sisal tapijt 

Een sisal tapijt is 100% natuurlijk en komt van de Agave plant. Deze plant is bij velen gekend doordat deze ook wordt gebruikt voor de Tequila drank. Bij deze methode worden de vezels van deze planten eruit gehaald, gesorteerd en gedroogd. Daarna worden ze verscheept naar onze spinnerij waar ze tot draad worden gevormd.

Sisal heeft als kenmerk een zeer uniek uiterlijk te hebben. Waar wol bekend staat voor zijn warmte, wordt sisal gezien als ideaal kleed voor in de eetruimte. Dit doordat een vloerkleed onder de eettafel wel wat meer textuur mag vertonen en niet zacht hoeft te zijn.

Bij de sisal collectie van Wool & Wire worden de vloerkleden vlekbestendig gemaakt. Hierdoor blijven druppels op de vloer liggen en kan het zeer gemakkelijk worden afgedept.

Sisal is dankzij zijn harde structuur een zeer duurzaam materiaal dat tegen een stootje kan. Hierdoor gebeurt het vaak dat grote kantoorruimtes sisal kiezen om hun burelen te bedekken.

Sisal tapijten zijn stofwerend waardoor stof op het oppervlak blijft liggen. Dit is ideaal voor mensen met bepaalde allergische aandoeningen. Wekelijks kuisen is dan ook voldoende om het vloerkleed proper te houden.  

Tenslotte is sisal dankzij zijn sterke structuur ook ideaal om te gebruiken als traploper. Deze is zeer flexibel en werkt anti-slip.

Verschil tussen een synthetisch vloerkleed en een natuurlijk vloerkleed op een rijtje:

 

Synthetisch vloerkleed

Natuurlijk vloerkleed

goedkoper

duurder

meerdere vormen en kleuren

beperkt aantal kleuren

niet vlekbestendig

vlekbestendig

statisch

niet statisch

lage kwaliteit

zeer hoge kwaliteit

korte levensduur

lange levensduur

 

warmte isolerend

 

brandwerend

 

stofwerend

 

voorkomt huismijt

 

voorkomt schimmel

 

anti-slip

22 september 2021
Tags: Weetjes