Tijdens het verven van je muren belanden er spatjes verf op je vloerkleed. Wat nu? Geen paniek. Als je de volgende stappen volgt is je tapijt snel weer proper. 

Er is één gouden regel als het gaat om verfvlekken op je tapijt: reageer snel! Zo voorkom je dat de verfvlek opdroogt en diep in de vezels van het vloerkleed trekt, wat het lastiger maakt om de vlek te verwijderen. Het is dus belangrijk om meteen in actie te komen.

We maken een onderscheid tussen acrylverf (primer of onderste laag), latexverf (muurverf) en lakverf (beschermende laag voor hout).

Acrylverf (primer)

Stap 1: Deppen met aceton

Neem een doek en maak deze vochtig met een scheut aceton. Dep voorzichtig op de acrylverf zonder te wrijven. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Blijf gedurende 1 minuut rustig deppen totdat de verfvlek volledig verdwenen is.  

Stap 2: Even laten drogen 

Ten slotte neem je een droge doek en dep je het overtollige vocht weg. Laat je vloerkleed daarna aan de lucht drogen en je tapijt is weer vlekvrij.

Latexverf (muurverf)

Stap 1: Deppen met een doek

Neem een schone doek en dep voorzichtig over de verfvlekken zonder te wrijven. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Blijf gedurende 1 minuut rustig deppen tot je de meeste verf hebt opgenomen.  

Indien deppen met een doek niet voldoende is, ga je over naar de volgende stap.

Stap 2: Lauw water met shampoo

Neem een doek en maak deze nat met lauw water. Voeg hier een aantal druppels shampoo aan toe. Dep nogmaals voorzichtig over de verfplek totdat ze weg is.

Stap 3: Afschrapen en verwijderen

Het kan zijn dat de latexverf ondertussen wat opdroogt en verhard. Je kan de verf verwijderen met een schraper of een ander vlak voorwerp. De schilfers kan je dan opzuigen met de stofzuiger.

Lakverf

Stap 1: Deppen met white spirit

Neem een doek en voeg hier een scheut white spirit (terpentine) aan toe. Dep voorzichtig over de verfvlekken zonder te wrijven. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Blijf gedurende 1 minuut rustig deppen tot je de meeste verf hebt opgenomen.    

Stap 2: Even laten drogen

Ten slotte neem je een droge doek en dep je het overtollige vocht weg. Laat je vloerkleed daarna aan de lucht drogen en je tapijt is weer vlekvrij.

Je vloerkleed is weer helemaal schoon! Wil je meer weten over het onderhouden van natuurlijke vloerkleden, of zoek je misschien een vlekbestendig exemplaar? Ontdek onze collectie van vlekbestendige, duurzame vloerkleden.

04 april 2022