Tijdens het verven van je muren belanden er spatjes verf op je vloerkleed. Geen paniek. Als je de volgende stappen volgt is je tapijt snel weer proper. 

Er bestaat alvast 1 gouden regel voor het verwijderen van verfvlekken op jouw tapijt: wees er zeer snel bij. Je voorkomt zo dat de verfvlek opdroogt en in de vezels van het vloerkleed terechtkomt waardoor er een vlek ontstaat. Het is zeer belangrijk om meteen te reageren als de vloeistof nog maar juist op het vloerkleed ligt

We maken een onderscheid tussen acrylverf (primer of onderste laag), latexverf (muurverf) en lakverf (beschermende laag voor hout).

Acrylverf (primer)

Stap 1: Deppen met aceton

Neem een doek en maak deze nat met een scheut aceton. Dep voorzichtig met je doek over de acrylverf. Wees voorzichtig: wrijf niet met je doek over de verf, maar dep er voorzichtig over. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Blijf gedurende 1 minuut deppen tot de verfvlek weg is. 

Stap 2: Even laten drogen 

Om af te sluiten neem je een droge doek en dep je het achtergebleven vocht weg. Laat je vloerkleed dan even drogen en je tapijt is weer vlekvrij.

Latexverf (muurverf)

Stap 1: Deppen met een doek

Neem een doek en dep voorzichtig over de verfvlek. Wees voorzichtig: wrijf niet met je doek over de verf, maar dep alleen over de verfvlek. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter.

Blijf gedurende 1 minuut deppen tot de vlek weg is. Indien deppen met een doek niet voldoende is, ga je over naar de volgende stap.

Stap 2: Lauw water met shampoo

Neem je doek en maak deze nat met lauw water. Hieraan voeg je een aantal druppels shampoo toe. Dep nogmaals over de verfvlekken tot ze weg zijn. 

Stap 3: Afschrapen en verwijderen

Het kan zijn dat de latexverf ondertussen wat opdroogt en verhard. Je kan de verf verwijderen met een schraper of een ander vlak voorwerp. De schilfers kan je dan opzuigen met de stofzuiger.

Lakverf

Stap 1: Deppen met white spirit

Neem een doek en voeg hier een scheut white spirit (terpentine) aan toe. Dep voorzichtig over de verfvlekken met je doek. Wees voorzichtig: wrijf niet met je doek over de verf, maar dep er alleen over. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Blijf gedurende 1 minuut deppen tot de vlek volledig weg is.  

Stap 2: Even laten drogen

Om af te sluiten neem je een droge doek en dep je het achtergebleven vocht weg. Laat je vloerkleed dan even drogen en je tapijt is weer vlekvrij.
04 april 2022