Er ligt braaksel op je vloerkleed en je weet niet hoe je dit moet opkuisen? Geen paniek. Als je de volgende stappen volgt is je vloerkleed snel weer proper.

Er bestaat alvast 1 gouden regel als het komt op het proper maken van je tapijt: wees er zeer snel bij! Je voorkomt zo dat het braaksel opdroogt en in de vezels van het vloerkleed terechtkomt waardoor er een vlek ontstaat. Het is dus zeer belangrijk om meteen te reageren als het braaksel nog maar juist op het vloerkleed ligt

Stap 1: Afschrapen en verwijderen

Neem een schraper of een vlak voorwerp en neem zoveel mogelijk braaksel weg. Je kan hiervoor ook een vuilblik gebruiken. Zorg ervoor dat je al de grote klonters hebt meegenomen voor je overgaat naar de volgende stap. 

Stap 2: Lauw water met ammoniak

Neem een doek en maakt deze nat met lauw water. Voeg hier een eetlepel ammoniak aan toe. Dep voorzichtig met je doek over de braakvlek. Wees voorzichtig: wrijf niet met je doek over de braakvlek, maar dep alleen over de vlek. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Blijf gedurende 1 minuut deppen tot de vlek volledig weg is. 

Stap 3: Even laten drogen

Om af te sluiten neem je een droge doek en dep je het achtergebleven vocht weg. Laat je vloerkleed dan even drogen en je tapijt is weer vlekvrij. 

Stap 4 Geur bestrijden

Indien het braaksel een geurtje achtergelaten heeft, kan je hierover wat soda strooien. De soda zal de zure geur op het tapijt neutraliseren. Laat de soda een aantal uren liggen en zuig het dan op met de stofzuiger. 

21 maart 2022