Na een gezellige avond merk je dat er wat kaarsvet op je tapijt ligt. Wat nu? Geen paniek. Als je de volgende stappen volgt is je vloerkleed snel weer proper.

Er is één gouden regel als het gaat om kaarsvet op je tapijt: reageer snel! Zo voorkom je dat het kaarsvet vast komt te zitten in de vezels van het vloerkleed, wat het lastiger maakt om de vlek te verwijderen. Het is dus belangrijk om meteen in actie te komen.

Stap 1: Strijkijzer met doek 

Leg een doek of een papieren zak (geen plastiek!) over het kaarsvet. Zet je strijkijzer op een warme stand, maar laat het niet te heet worden om beschadiging van het kleed te voorkomen.

Strijk langzaam over de doek of zak op de plek van het kaarsvet. Hierdoor smelt de was en wordt deze door de doek of zak opgenomen. Blijf niet te lang op één plek met het strijkijzer om te voorkomen dat de doek verbrandt.

Stap 2: Lauw water met azijn en shampoo

Na het strijken neem je een doek met lauwwarm water en voeg je een scheutje azijn en eventueel wat shampoo toe. Dep voorzichtig op de resterende vlek totdat deze volledig verdwenen is.

Let op: wrijf niet over de vlek, maar dep zachtjes. Door te wrijven kan de vlek zich juist verder verspreiden. Blijf ongeveer een minuut deppen totdat de vlek helemaal weg is.

Stap 3: Even laten drogen

Ten slotte neem je een droge doek en dep je het overtollige vocht weg. Laat je vloerkleed daarna aan de lucht drogen en je tapijt is weer vlekvrij.

Je vloerkleed is weer helemaal schoon! Wil je meer weten over het onderhouden van natuurlijke vloerkleden, of zoek je misschien een vlekbestendig exemplaar? Ontdek onze collectie van vlekbestendige, duurzame vloerkleden.

03 februari 2022