Je liet net per ongeluk een kop koffie vallen op je tapijt en je weet niet hoe je het moet opkuisen? Geen paniek. Als je de volgende stappen volgt is je vloerkleed snel weer proper.

Er bestaat alvast 1 gouden regel als het aankomt op het morsen van koffie op jouw tapijt: wees er zeer snel bij! Je voorkomt zo dat de vloeistof opdroogt en in de vezels van je vloerkleed terechtkomt waardoor er een vlek ontstaat. Het is dus zeer belangrijk om meteen te reageren als de vloeistof nog maar juist op het vloerkleed ligt.

Stap 1: Deppen met een natte doek 

Neem een doek en maak deze nat met koud water. Voeg er eventueel een druppel sterk verdunde shampoo aan toe. Dep voorzichtig met je doek over de koffievlek. Wrijf niet met je doek over de koffievlek, maar dep er alleen over. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Blijf gedurende 1 minuut deppen tot de vlek volledig weg is. 

Stap 2: Koud water met shampoo, azijn of ammoniak

Indien deppen met koud water niet voldoende is, ga je over naar de volgende stap. Neem terug je doek met koud water en voeg hier een druppel sterk verdunde shampoo aan toe. Voeg eveneens een paar druppels schoonmaakazijn of ammoniak toe en dep nogmaals over de koffievlek. Let op: gebruik geen combinatie van ammoniak en azijn, want deze middelen neutraliseren elkaar waardoor ze geen effect meer hebben.

Stap 3: Even laten drogen

Om af te sluiten neem je een droge doek en dep je het achtergebleven vocht weg. Laat je vloerkleed dan even drogen en je tapijt is weer vlekvrij. 

Oude koffievlekken verwijderen 

Heb je een vlek over het hoofd gezien of kom je er pas later achter. Probeer eerst de bovenvermelde stappen te volgen. Mocht de vlek te hard in de vezel zijn ingetrokken, kan je altijd de bovenste laag van je vloerkleed lichtjes afschrapen. Nadien neem je de stofzuiger om de losse deeltjes te verwijderen.

03 december 2021